Att välja underställ

För att hitta rätt underställ bör du utgå från den aktivitet du ska göra. Ska du köra stenhårt, ska du växla mellan aktivitet och stillastående, eller ska du vara mycket stilla? När du sedan väljer material och plagg ska du titta på materialets förmåga till andning (förmågan att släppa igenom vattenånga), förmågan att isolera, förmågan att torka och förmågan att behålla passformen. Och kanske, för den som bryr sig om sina medmänniskor, förmågan att hantera dålig lukt.

Merinoull

I de flesta fall är merinoull det bästa valet för ditt underställ. Det är ett material som har ullens alla fördelar. Den har antibakteriella egenskaper som gör att den kan bäras länge utan att börja lukta illa. Den har en otrolig andninsförmåga och dess ihåliga fibrer gör att den isolerar även när plagget är vått. Genom merinoullens långa fibrer, får plagget en lenare bomullskänsla som gör att det inte kliar och är bekvämt att ha på sig. Plagg i merinoull passar för aktiviteter där du växlar mellan stillastående och fysisk aktivitet, men också till väldigt stillastående aktiviteter.

Vissa plagg i merinoull har en ribbad textur eller är t.o.m konstruerade som ett nät. Det gör att det blir en tjockare spalt av stillastående luft (den som isolerar) och om plagget blir vått blir inte den exponerade våta ytan (den som leder bort värme) lika stor. Förutom textur så är förstås tjockleken av betydelse för hur varmt plagget blir.

Syntet

Det är först när det handlar om högintensiva aktiviteter som underställ i syntet har en en uttalad fördel gentemot merionullen. De är förvisso tätare än motsvarande tyg i merinoull, men de har inte lika hög vätskebärande förmåga, torkar lite snabbare men framförallt håller de passformen i vått skick.

För att kunna ha merinoull och ändå behålla passformen, blandar ibland tillverkarna in olika komplementmaterial. Icbreker har t.ex. in Lycra i vissa plagg, och Houdini blandar in silke i sin Airbornserie.

Nu handlar ju även underställ otroligt mycket om tycke och smak och hur kallt det faktiskt är, men om jag skulle försöka mig på att göra en rekommendation, skulle den se ut så här:

Alpin skidåkning – Merinoull i ca 200g/m2, gärna med nätstruktur

Längdskidor i spåret – Merinoull i ca 150 g/m2 eller syntet

Gå tur med skidor – Merinoull i ca 200g/m2, gärna med nätstruktur

Långfärdsskridsko – Merinoull i ca 200g/m2, gärna med nätstruktur

Pimpelfiske – Merinoull i ca 260 g/m2

Vinterlöpning – Merinoull i ca 150 g/m2 eller syntet

Och så till sist en film, för den som är sugen på att nörda in ännu mer på skillnaden mellan merinoull och syntet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s