Addnature testar isarna

Addnatures dynamiska duo … nej inte Läderlappen och Robin … utan Mathias och Klas, Addnatures chefsduo,  kom tillbaka ovanligt entusiastiska från gårdagens lunch:

– Man borde omgående tipsa om de fantastiska isar som finns i nästan hela Sverige. Verkligen chans till vardagsedge. De kan ju vara förstörda om några dagar. Just nu är det optimala förhållanden, därför brinner det lite i knutarna, berättade Mathias

De hade smitit iväg från vårt magasin i Frihamnen, tagit sig över till Lidingö och ut på Stora värtan. På tunna, men otroligt fina isar fick de en lunch av det mer kaloriförbrukande slaget på Värtans och Askrikefjärdens fyra centimeter tjocka istäcke. Och Mathias har rätt, tunna isar är ett väldigt bra sätt att få lite vardagsedge.

 

Just nu är det bra isar lite här och var. Jag själv brukar kolla isläget på Isplanket. Mathias brukar kolla från fönstret på sin Volvo. Båda fungerar bra, men båda behöver förstås kompletteras med mer fysisk sondering av isens kvalitet. Därför har du ispik. Vill du ta det säkra före det osäkra, kan du åka de plogade banor som också finns lite här och var. När du åker plogad bana behöver du inte ha ispik. Det kan skapa onödiga olyckor, och den som använder sin dubbelpik som stavar hackar dessutom sönder isen för med efterkommande medskrinnare.

Men vill du verkligen uppleva tjusningen med skridsko, får du ta klivet bort från de plogade banorna och ut på fjärdarna. Jag tycker att det först är på de stora vattnen som skridskorna kommer till sin rätt. Det kräver lite mer än att bara ge sig ut på plogad bana. Det kräver iskunskapsäkerhetsutrustning och att man vet vad man ska göra med prylarna. Känner du att du saknar koll finns det föreningar som Friluftsfrämjandet och SSSK, som arrangerar turer. Känner du att du har koll,  ska du rycka tag i en kompis och ge dig ut. Nu.

Mina tre bästa tips för en lyckad skridskotur är:

– En skridsko med lös häl ger ett längre skär, som spar energi och ökar farten. Sen slipper man remmar som fryser och är bökiga att få på om man skulle plurra.

– En thermos med varmt vatten, kan räcka till både en varma koppen som förrätt, en frystorkad varmrätt, och en kopp nybryggt kaffe till desserten. Dessutom har du ett till sätt att få upp värmen om du skulle gå igenom.

– En dubbelpik ger möjligheten att staka vid motvind eller om krafterna tryter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s