Syntetiska textiler, silver och miljön

Syntetiska textiler är ofta antibakteriellt behandlade för att motverka dålig lukt. Debatten om sådan behandling pågår för fullt. Addnatures miljögrupp har fördjupat sig i frågan, men kan fortfarande inte ge ett entydigt svar. Däremot hoppas vi kunna ge så pass mycket information att du som konsument kan fatta beslut om vad du tycker känns rätt.

Den vanligaste antibakteriella behandlingen består av silversalter (silverklorid). Silver är en metall som finns naturligt i naturen men som i jonform är farlig för miljön och är akut giftigt för levande organismer. Kemikalieinspektionen, Naturskyddsföreningen och Svenskt Vatten menar därför att utsläpp av silver till miljön i möjligaste mån bör undvikas.

Polygiene kallas den industribehandling med silversalter som är aktuell för flera av våra varumärken. De är bluesign-certifierade och menar att behandlingen av kläderna inte påverkar människa eller miljö mer än något annat material vi dagligen bär. Silversaltet bryts ned när det blir blött, till exempel när du svettas eller när plagget tvättas, och det bildas silverjoner. Silverjonerna reagerar med bakterierna eller med svavel i avloppsvattnet och bildar silversulfid. Silversulfid är en stabil förening. Denna form av silver existerar redan naturligt och har ingen känd miljöpåverkan.

Vad som händer när silversulfiden kommit ut i naturen råder det delade meningar om. Det finns flera teorier och forskningen ger oss inte några raka svar. Halterna av silver i naturen har minskat sedan 70-talet, men de senaste två åren har denna minskning avstannat. Det forskas vidare i frågan och Addnatures miljögrupp kommer att hålla sig uppdaterad.

Tanken bakom ett antibakteriellt behandlat plagg är att du inte ska behöva tvätta det lika ofta på grund av dålig lukt. Men för att behandlingen ska vara till någon nytta behöver du göra just detta: alltså inte tvätta det så ofta. Om du känner dig osäker på antibakteriellt behandlade plagg, kan du välja plagg i merinoull eller obehandlad textil.

Tips från miljögruppen:

– Vädra syntetplagget efter användning
– Tvätta inte syntetplagget på ren rutin
– Tvätta syntetplagget när det verkligen har blivit smutsigt

Vill du läsa mer?

http://www.kemi.se/sv/Innehall/Nyheter/Luktfria-klader-kan-hota-halsa-och-miljo/

http://www.polygiene.com/swedish-visitors.aspx

/Felicia, representant för Addnatures miljögrupp

Annonser

5 reaktioner på ”Syntetiska textiler, silver och miljön

 1. Ping: Bakteriedödande medel hotar kanske vår miljö » Ullunderställ | Ullunderställ

 2. Hej!
  Josefin Damm, vid Textilhögskolan Borås, menar i sin avhandling att det inte finns belägg för att alla silverjoner som frigörs från textilerna under tvätt skulle förena med svaveljoner i avloppet och bilda svårlösliga silversulfider och då anses ”avaktiverade”.
  Man bör även ha i åtanke att användning av silverjoner ökar risken för att resistenta bakteriestammar byggs upp.
  Ha en bra dag.
  /John

 3. Ping: Bakteriedödande medel hotar kanske vår miljö | Tid ute nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s