En skidbra vår

Foto: Andreas Strand/Toppturshelgen. Den bästa tiden av vintern är nu. Mer ljus, mer sol och fortfarande rejält med snö norr över.

Är toppturande en trend? Kalla det vad du vill, men intresset för att röra sig fritt och på så sätt komma åt bra åkning eller bara få en skön dag, upplever jag öka i intresse. När min frus syster som bor  i Chamonix önskar sig lättare randoneeutrustning i födelsedagspresent innebär det att: 1. De börjar anamma lite god fransk bergskultur. 2. Lätt skidutrustning börjar få en sjukt bra kapacitet. Feta skidor, bra bindningar och pjäxor behöver inte väga ton och endå ge rejäl åkglädje.

Ett annat ord för trend skulle kunna vara masspsykos. Ett rejält intressant mänskligt fenomen att betrakta. När alla, eller väldigt många, anser sig tycka samma sak så uppstår en trend. När trenden är som starkast tycks alla andra idéer vara otänkbara. Det som var trend tidigare förkastas och hånas. Kanske med all rätt, för trender tenderar alltid att gå över styr. Trender utvecklar, men samtidigt drar de med sig en hel del sjuka saker. Exempelvis personen som redan har dåliga blodvärden och motiverar en liter bearnaisesås till köttet med LCHF-trenden, den medelålders mannen som undrar varför han får höft, knä och hälseneproblem av att inleda sin barfotalöpning med att springa Lidingöloppet i fivefingers eller tjejen som fick hormonrubbningar och nervproblem av att slaviskt följa Arnolds initierade fettfobitrend under nittiotalet. Det där blev visst ett stickspår.

Tillbaka i huvudspåret igen hoppas jag att ”toppturstrenden” är en bra trend, en trend som inte går över styr för någon eller drar med sig en massa sjukheter. En snabb koll på kul helg-events för oss som gillar friheten att ta oss fram för egen maskin på fjället, snabbast, för nöjet eller för åkningens skull. Har inte tagit med allt där ute, men här är ett bar urval som i alla fall tilltalar mig. Eventen som jag listar är alla välorganiserade och välkomnande. Därmed har jag inte sagt att de events jag missat inte är det. Det värsta som kan hända är att du lär dig något nytt och har kul, eller ännu bättre – lär någon annan något nytt och roligt!

Toppturshelgen 16-18 mars

Skidalpinism och toppturer i Hemavan. Tärnafjällen med omgivning  – Ur ett skidpotentialperspektiv är det sannolikt Sveriges mest outnyttjade fjäll. Kan man ta sig runt för egen maskin på hudar är det ett paradis. Under toppturhelgen kan du prova på skidalpinism, hänga med på gemensamma toppturer och förkovra dig i grundläggande fjällsäkerhet.  Uhrweder lånar ut utrustning till dig som inte har. Ett utmärkt tillfälle att pröva något nytt! Alla är välkomna och för er som vill vara snabba finns tävlingarna Uhrwedersprinten och Vertikal-SM (Det senare innebär försten upp på Ryfjället vinner – ca 1000 hm hjärtat genom bröstkorgen)


Keb Classic och Skidalpina veckan 10-14 april

Kebmassivet – där fjällen blir berg. Med utgångspunkt på Kebnekaises Fjällstation arrangeras Skidalpina veckan och Sveriges äldsta och hårigaste skidalpina tävling. Dagarna innan tävlingen erbjuds clinics med fokus på säkerhet, så som snö, lavin, enklare klätter/firningsövningar. Du får också ut smarta tips inför KebClassic och det kommer finnas möjlighet till att prova nya prylar. Om du är osäker på din kunskapsnivå är det ett gyllene tillfälla att få de kunskaper du behöver inför starten på fredagen.

Pure Freeride Camp 19-22 April

Hålls I klassiska Abisko vid det majestätiska fjället Noulja . Bortsett för det lite corny namnet på helgen så är det en långhelg fullmatad med toppturer och åkning  på olika nivåer, föreläsningar, kunskapsbyggande kurser och en stark representation av outdoor- och skidaktörer. Uppställningen av bergsguider under helgen som håller i turerna och guidningen borgar för riktigt fina åk.

Fjällfest 19-22 April

Turer, åkning, Filmfestival, testa utrustning,  föreläsningar och partaj på och kring  Storulvåns fjällstation. Satsar större i år på äventyrs- och fjällfotografering med kurser och föreläsningar. Storulvån med omgivning bjuder på klassiska turer och åk på alla nivåer. Behöver jag nämna att fjällstationen, eller snarare lodgen, håller toppklass!?


Ut  o ha kul!

/Johan Hasselmark

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s