På ripjakt i Kråkberg

Idag kändes våren nära. Även om det är fortfarande är 1,5 meter snö och flera minusgrader ute. Himmelen är helt blå för första gången på väldigt länge och solen värmer så att snön smälter och vatten rinner från hustaket. Då finns det inte mycket som passar bättre än att åka ut på fjället och jaga ripa.

Jag vallade turskidorna och packade ryggsäcken med fika och extra kläder. Sen gav jag mig iväg, längs skoterleden, mot fjället. Efter en stunds skidande börjar jag leta efter ripspår. Och jag får spår direkt. Plötsligt flyger det upp 4 stycken. De sätter sig lite längre bort. Jag börjar smyga mig närmare, tar stöd mot en krokig liten björk och tar sikte … ripan springer några steg och ramlar omkull. Jag tar reda på den, och skidar vidare.

Högre upp är de vindpinat och isigt. Det är inte lätt att smyga sig på riporna. Efter att ha skrämt upp mellan 30-40 ripor, åkte jag vidare. LIte längre bort hittade jag omkring 20 stycken av dem, sittandes på marken och i träden. Jag tog av mig skidorna för att försöka smyga. Utan skidor tänkte jag att det skulle vara  tystare än med skidorna raspande mot den isiga skaren. Men istället sjönk jag igenom skaren så jag inte kunde komma inom skotthåll. Framför näsan på mig smiter riporna iväg ännu en gång.

Jag åker ner på lägre höjd för fikapaus. Kaffe, macka och en apelsin smakar väldigt gott i den värmande solen. Vyer av fjälltoppar och öppen mark lägger till en extra frisk krydda. Efter fikat börjar jag åka hemåt, tillbaka till skoterleden. Jag följer den några hundra meter innan jag viker av mot en bäckravin för att göra ett sista försök att hitta fler ripor. Och det gör jag. Synd bara att de upptäcker mig först och flyger iväg, upp mot stenskravel och branta backar. Jag ger upp och åker ut till skoterleden igen. Den följer jag ned från fjället och hem.

/Christoffer Vikberg

Christoffer bor i Kråkberg utanför Tärnaby. Där spenderar han så mycket tid som möjligt ute i naturen, med sysslor som jakt och fiske. I bloggen Obundenhet delar han med sig av sina turer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s