Tjejlopp?

Vaknade upp och insåg att våren precis fick en rejäl käftsmäll. En svag motgång i motivationen efter att ha varit euforisk av mina kära lagkamrater Daniel Hansson och Kristin Larssons framgångar på Everest Ultra. Det 6,5 mil långa ultra trail-loppet är världens högst belägna. Startar från Everest basecamp och slutar vid den där sjuka flygplatsen som jag aldrig kommer ihåg namnet på.

Daniel vann klassen ”Utlänningar”!  Kristin blev bästa dam i hela racet! Daniel hade endast tio lokala löpare framför sig när han korsade mållinjen.

Kristin som har haft rejäla magproblem under hela acklimatiseringen hade fortsatta problem under hela loppet. Hon fick i sig marginellt med vätska och energi men lyckades korsa mållinjen med en stor samling erkända utländska och lokala ultralöpare bakom sig.

Foto: FJS Adventure Racing

Eftersom vi tävlar långa Adventure races ihop så känner jag Kristin väl. Hon har lagets främsta tävlingsskalle och har en sjuk uthållighet. Samtidigt är hon en ”helt vanlig tjej”. I vardagen skulle nog ingen gissa på att hon gladligen springer över berg, forcerar bush, har sömnbrist och lera upp över öronen. Ofta är det hon som anför tempot efter några dygn in i loppen.

Det som triggade mig till detta inlägg var loppet Tjejmarathon och dessa åsikter .  Idag känns det otroligt förlegat med all tjejlopp. En dålig rest från tiden då vasaloppsherrarna fick panik när damer skulle få köra vasaloppet. Gubbarna var givetvis livrädda för tjejdäng! Hur skulle det se ut?…

Foto: Tevearkivet, Margit Super-Maggan Nordin! Första kvinnan som gav gubbar tjejdäng på Vasaloppet.


Det fåniga i sammanhanget är att alla tjejlopp är från en tredjedel till hälften i distans av de ordinarie loppen. Jag har inga åsikter om dam-, herr-, junior-, veteranklasser eller tävlingar. Om man nu ska tävla så är det ju kul att göra det mot jämlikar, andra med liknande utgångsförutsättningar. Men i fallen med tjejlopp, varför är de per automatik kortare och enklare? Jag vet i alla fall att min lagkamrat Kristin går igång på förlegade och traderade tjejlopp som spikar in mentala gränser i huvudet på folk.

Jag blev jäkligt glad över idén Tjejmarathon. Vadå, ett 15 km-lopp eftersom det står tjej framför marathon? Nej, det är ett fem mils trail-lopp på mellansveriges finaste led, Roslagsleden, där hela anmälningsavgiften går till välgörenhet. Sådana initiativ tycker jag ska uppmuntras och uppmärksammas. Anmäl er, träna, ha kul, spring, njut och få ont i benen! Störtskönt.

Annonser

7 reaktioner på ”Tjejlopp?

  1. Ping: Om tjejlopp | maxprestation.se

  2. Tack för dina fina ord om vårt lopp, vi ler och tackar för uppmärksamheten!

    Som kommentar till Sebbe kan jag ju då svara att så länge vi inte arrangerar ett sexdagarslopp (som är det längsta ultralopp jag känner till) så kommer det alltid att finnas lopp som är längre. Det är liksom inte det som är poängen.

    /Madde, tjejmara-arrangör

  3. Karin- helt rätt! Det kommer nästa år. Men vi hade inte rört om i grytan så mycket och påbörjat ifrågasättandet om vi ”bara” startat ett lopp för både tjejer och killar, tänkte vi och alla åsikter, kommentarer och engagemang vittnar om att det var rätt tänk! Vi lägger krut både på den debatten men även på att samla in över 100 000 kronor till Panzi Foundation i Kongo och vi är jättestolta! Läs gärna mer här (http://tjejmarathon.wordpress.com/2012/04/11/varfor-ar-tjejmarathon-bara-for-tjejer-politiken-bakom/)så får du se hur vi tänker och anmälan är fortfarande öppen och du är så välkommen att vara med! // Annie- Tjejmaraarrangör
    Johan- tackar som Madde och får också tacka för det vätskesystem jag fick av dig och Sophie 2010- det funkar SÅ BRA! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s