Mina bästa GoPro-tillbehör och -tips


Jag är ju inte bara kommunikationsansvarig på Addnature, jag är också Addnatures meste GoProanvändare. Min kollega Calle brukar presentera mig som GoProjohan och min kompis Fredrik förklarade en gång att jag gillar de flesta aktiviteter … bara de kan filmas med GoPro.

Därför har jag samlat på mig några tips på hur man kan använda och fästa upp kameran. För om man kan variera och få flera vinklar på sitt GoPro-filmande, blir ju ofta slutresultatet lite roligare att titta på. Här kommer alltså några tips, sen gäller det ju bara att vara så kreativ som möjligt. Möjligheterna är i det närsmaste oändliga.

För att filma cykling,

som t.ex. i Addnature Urban 7 Summits, är  GoPro Chest Mount Harness väldigt lämplig. Den ger ett kul perspektiv eftersom man också ser cyklistens händer. Om du kör downhill eller står mycket upp och använder chest mount, så kan vara bra att vända på kameran så man spelar in upp och ner. Då ska kameran riktas mot hakan för att få bästa vinkeln. Vi använde också GoPro U-shot en del, men det är ett tillbehör som bara fungerar på landsväg eftersom man måste använda en hand till att hålla kameran. Ska du följa efter och filma din kompis tycker jag att det är bra att motera kameran på hjälmen, t.ex. med GoPro Curved Mounts eller med det hjälmfäste som är med i GoPro HD Hero2 Outdoor Edition. Och ska du ligga före och filma din kompis kan du montera den i sadelstolpen med GoPro Ride Hero. Nackdelen med att fästa kameran på cykeln om du kör i terrängen, är att cykeln skakar mycket mer än din kropp, men några cykelmonterade vinklar skadar ju inte.

För att filma klättring,

som t.ex. i Vinnarna från klätterdagen, är GoPro Ride Hero ett bra alternativ om du vill filma topprepsklättring. Här vände vi bara på fästet så att det gick att klämma fast på repet. Annars är nog det mest lämpliga hjälmfästet eller pannbandsfästet från paketet  GoPro HD Hero2 Outdoor Edition. Och förstås att låta en kompis som hänger i ett parallellt rep filma med GoPro U-shot och en GoPro LCD BacPac för att kunna se vad hen filmar.

För att filma kitesurfing och surfing,

som t.ex. Kitesafari III eller Margaret River Wave Session, är det trevligt att samköra med flera kameror. Eftersom kroppen är sned i förhållande till åkriktingen är det en huvudmonterad kamera som gäller, t.ex. monterad med GoPro Curved Mounts på hjälmen. Om du inte använder hjälm och bara kör med pannbandsfäste, bör du tänka på att alltid sätta fast en fångrem i kameran … annars kan det bli dyrt. Eller förresten, använd en fångrem där det går. Jag brukar jag använda ett enkelt repsnöre. Det kan vara bra att ha med sig några meter så att du alltid kan klippa till en passande längd.

Med bara det huvudmonterade perspektivet är det svårt att se hur stora vågorna faktiskt är, därför är det kul att sätta kameran på brädan med ett GoPro Surf Hero Kit. Det kan även vara kul att filma sig själv med en GoPro U-shot och förstås att montera kameran i kite eller kitelinor, med antingen GoPro HD Wrist Housing som du monterar runt mittstruten (om du har tjocka strutar kan du förlänga vristbandet med ett snöre), eller så med GoPro Kite Line Mount som du monterar i linorna. Du kan också använda en vanlig monopod som blir mycket längre än gopros korta pinne. Tex kan du vid snökajting eller skidåkning stoppa/fästa monopoden i ryggan och låta den sticka upp ca en meter och filma lite nedåt. Blir riktigt sjysst då man ser huvud och lite av skidor/bräda.

En annan sak som funkat bra är att fästa Chest harnesk runt underbenet och filma i åkriktningen. Ger bra fart känsla!

Slutligen är det bra att antingen förvara kameran i kylskåp innan du lägger ner den i huset och sticker ut, eller att använda GoPro Anti Fog Insert för att undvika att kameran immar igen. Vill du byta kameraposition i vattnet (och därmed kanske spara in en ytterligare kamera) kan du använda GoPro Floaty Backdoor så att kameran inte sjunker om du tappar den. Nu precis hittade jag också ett tillbehör får att skruva fast kameran på fenfästet, GoPro Kite Fin Mount … den ska jag testa i sommar.

För att filma skidor och snowboard,

som t.ex. i PureFreerideCamp 2012, gav ofta GoPro Chest Mount Harness ett intressantare perspektiv jämfört med GoPro HD Hero2 Outdoor Edition monterad på hjälmen. Men hjälmmontaget blev bra när vi följde efter varandra och filmade första åkaren bakifrån. Att bara sätta fast kameran med en GoPro Flat Mount på en skida fungerade bra i lössnö, men när det blev hårt och isigt lossnade kameran från skidan. Om du kör snowboard är GoPro Ushot det givna valet.

För att filma trailrunning,

som t.ex. i Amfibielöparen tyckte jag att det var bra med GoPro HD Hero2 Outdoor Edition monterad med pannbandsfäste. Det skulle säkert bli bra med GoPro Chest Mount Harness också. Och så förstås en GoPro Ushot för att kunna få med lite andra perspektiv. Det är skönt med två kameror om du inte vill stanna och tappa tempo.

För att filma skateboard,

som t.ex. i Filmen om Calle tyckte jag att det blev kul när vi spände fast kameran runt smalbenet med hjälmfästet för cykelhjälm. Då fick vi bara med spetsen på brädan och fartkänslan ökade med det marknära perspektivet. Sen använde vi GoPro Ushot mycket. Den körde vi både för att filma sig själv och att hålla i kameran och springa efter.

För att filma segling,

som t.ex. i Med Farr 30 runt Lidingö, behövs det massor av vinklar från alla händelser på båten. Vi lät framförallt kameran gå runt bland besättningen med pannbandsfäste. Sen monterade vi också den statiskt i vissa positioner med  GoPro Flat Mount. Då kunde vi få en hel del olika klipp som gjorde filmen mer intressant. Även här kan det vara på sin plats att fästa en fångrem i kameran, eftersom det kan vara ganska stora krafter på en segelbåt. Som fångrem brukar jag använda ett enkelt repsnöre. Det kan vara bra att ha med sig några meter så att du alltid kan klippa till en passande längd.

//Johan

Annonser

3 reaktioner på ”Mina bästa GoPro-tillbehör och -tips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s