Toppen is nådd … eller nästan i alla fall

Efter välbehövda duschar, många stora glas vatten och med trötta ögon blickar vi tillbaka på den fantastiska helg vi haft då vi tog emot priset i Addnatures tävling Toppen is Nådd.

När vi skickade in vår bild från vårt förra besöket på Kebnekaise vågade vi inte hoppas att vi skulle vinna tävlingen. Och vi insåg knappast vilken jätteförberedelse som eventet krävde eller hur stort hjärta som alla inblandade hade i saken. För detta kan vi bara ödmjukt böja våra huvuden till tack. Utöver Addnature och de andra tävlingssponsorerna: Kebnekaise fjällstationPetzl, Norrøna och Icebreaker vill vi rikta ett alldeles speciellt tack till Mikke Eriksson från GuideME som fick oss att inse värdet av en duktig och erfaren bergsguide.

I våra ögon är ett en kunnig guide som Mikke en billig försäkring för att ta sig upp och ned helskinnad från vilken topp som helst. Det känns än mer aktuellt om man vill utveckla sina kunskaper inom bergsbestigning. Att Mikke dessutom är trevlig, har lätt till skratt och berättar hutlöst roliga historier är bara en fördel i våra ögon.

Priset var att än en gång få resa till Kebnekaise fjällstation för att bestiga en lämplig topp med en av Sveriges mest erfarna bergsguider. Därtill fick vi också en stor mängd helsköna prylar från både Addnature och de andra sponsorerna. Vi, precis som alla andra som håller på med utomhusaktiviteter, är pryltokiga så att kunna dra på sig ett set med nya coola kläder var lika angenämt som oväntat.

Fjällstationen vid Kebnekaise är förmodligen en av Sveriges bästa och har verkligen förstått värdet av service. Trots att vi anlände sent under fredagskvällen, med Rickards bagage fortfarande i SAS förvirrade händer (vi fick senare veta att de tyckte att Frankfurt var ett bra ställe att sända det) och hans därav smått förvirrade sätt så möttes vi av ett leende som alltid och de ansträngde sig verkligen för att vår tid där skulle bli så bra som det bara gick. Eftersom det var försäsong så kunde de till och med fixa mat trots att köket hade stängt vilket då blev inledningen till en mycket trevlig kväll i gammelstugan med fotboll på tv och några öl.

Lördagen bjöd på en verklig överraskning! I och med att det låg verkligt mycket snö kvar så fixade Addnature och Fjällstationen skidor och stighudar som vi kunde använda till att göra topptur i personalens egen skidbacke. Jobbigt ja; men ack så roligt även om det villigt skall sägas att snön hade sett sina bästa dagar och hade kristaller stora som tennisbollar. Dock, att få åka skidor veckan innan midsommar kommer att skänka många goda minnen!

Tyvärr hade vi inte riktigt samma tur med vädret då vi skulle göra toppturen på det egentliga Kebnekaise, kratern Tuolpagorni, som för övrigt är ett av de vackraste berg som de svenska fjällen har att erbjuda. Det minsta man kan säga är att det är luftigt och ser väldigt skräckinjagande ut där det står i sin ensamhet och vi kan villigt erkänna att allas vår nattsömn var något påverkad av nervositeten inför uppstigningen.

Tuolpagorni har tämligen branta väggar från de flesta sidor men som de flesta berg ser det mer aggressivt ut än vad det egentligen är. Själva klättringen är inte tekniskt svår, speciellt inte med en kompetent guide. Dock måste vi erkänna att vi inte nådde toppen denna gång utan stoppades av vädrets makter. Värmen gav snön en konsistens av Slush Puppie
som bredde ut sig i ett flera meter djupt täcke över kratern. Samtidigt hängde läppar av snö längs den översta kammen och den riskerade att rasa ned.

Efter några hundra höjdmeter lättare klättring (eller brantare scrambling) nådde vi upp till den snöfyllda kratern. Efter att ha traverserat över till den nordöstra sidan av kratern och upp på kammen till den första av tre toppar kunde vi blicka ut över en hisnande 500-metersbrant. Luftigt är en mild beskrivning känslan. Glädje är en annan.

Tyvärr avslöjade sikten från toppen en ytterligare sak och det var det oväder som rörde sig in över massivet i hög fart. Det är här man är glad över en bergsguide som vet vad han gör. Då ingen av oss som var med kan kallas erfarna, vädret var tilltagande problematiskt och snöläpparna riskerade att rasa så tog Mikke beslutet att vi skulle vända med endast ca 100 höjdmeter kvar, vilket kändes helt rätt i ögonblicket.

Givetvis fick vi, innan vi vände, ytterligare en chans att klä om till det mest optimala klätterplagget av dem alla för att förevigas än en gång. Frack är ett trevligt plagg, om än opraktiskt, tungt och tämligen svalt i alpina miljöer, men konstraten mot det förväntade roar oss ganska mycket. Det kan berättas att det började som en kul grej en sen kväll där Rickard som vanligt var för stor i truten och sa ”i sådana fall så skall jag klättra Kilimanjaro i frack” och sedan dess har det fortsatt, men nu med Mårten som kompanjon som gärna ställer upp på dessa dumheter.

Att vända där och då var ett helt rätt beslut; femton minuter senare så hade duggregnet övergått i regnblandad snö med tilltagande vind som fick det att smattra mot ansiktet samtidigt som klipporna blev allt mer hala. Den på vägen upp rätt så avslappnade Mikke blev superfokuserad och höll ett nära öga på varje steg som togs på det hala fjället. Detta gjorde att nedstigningen gick i snigelfart ända fram till att vi kunde pulsa ut i snön i rännan på den östra sidan av berget och snart i full fart springa ner i den mjuka snön.

Väl tillbaka på fjällstationen ett par timmar senare blev vi som vanligt mottagna med ett leende, ett par kalla öl och en varm bastu som fick oss i precis rätt stämning innan en fantastisk middag serverades.

Imorgon är det dags för kostym och kontor igen men vi vet att vi båda kommer att blicka ut genom fönstret till mötesrummet och drömma tillbaka till helgens händelser. Återigen ett stort tack till alla inblandade!

/Rickard och Mårten, vinnare av Toppen is Nådd 2012

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s