Fem frågor till Krister Jonsson

För några år sedan, ja ganska många år sedan faktiskt, jobbade jag med Krister Jonsson på Tarfala forskningsstation. Jag var student och jobbade som fältassistent och Krister skötte driften av stationen. Förutom att vara jäkel på armhävningar och pull-ups, har jag ett kul minne av honom när vi sprang runt Kebnekaise, och sprang ned för Östra leden och korsade glaciärer i enbart löpartights och lätta trailskor. Sedan dess har jag tappat min löpstyrka medan Krister förmodligen gör ännu fler pull-ups. Men våra vägar har inte korsats … förrän nu.

Anna och Krister på Wiskeypillar

Tjena Krister! Hur är läget! Vad händer i sommar?

Tack bara bra. Jag och Anna Backlund ska iväg och klättra i
Kirgizistan och regionen Aksu. Det är ett gigantiskt Yosemite‐liknande område
med stora granitväggar.

Vad ska ni göra där?

Vårt primära mål är att klättra den 4240 meter höga Pik Slesov (a.k.a Russian
Tower) En tur på över 20 replängder Kanske med en av de finaste sprickturen som står att finna – Perestroika crack. Vi har räknat med att den i sig kommer att ta två dagar att klättra inkl anmarch. Bara firningen ner tillbaka kan bli ett mindre äventyr

Hur övernattar ni?

Upplägget blir att klättra instegsreplängderna dag 1 Efter 4-5 repl ska finnas en ok hylla att rulla ut sovsäcken på och invänta en lång fin natt med granit som liggudnerlag, ev även fixa 2 replägder ovan hyllan. Offensiva replag ska enligt uppgift slängt ner bivvy-grejorna härifrån för att sedan fortsätta de sista 15 replängderna…får se om vi är så brutala!

Vad gör man egentligen när man campar på väggen? Plockar man fram en bok?

En bivack på en klättertur kan vara rätt ok om den är planerad. Om det är en bra plats som inte är utsatt för stenslag eller laviner. Och det faktiskt går att ligga ner, kanske till och med resa sig upp och gå och göra behov utan att vara i rep hela tiden. Läge för att bara fundera, dra historier och slippa vara uppkopplad mot internet!

Vad ser du mest fram emot under resan?

Att komma mig till Kyrgizistan igen, det var några år sedan sist. Och få uppleva ett nytt område, nya människor Det är ett fattigt land för de flesta, ett land utan historia på så vis att gränserna är uppdiktade av Sovjetunionen. Innan dess fanns inget land som hette Kyrgizistan, således så har det varit många interna och väldigt blodiga konflikter mellan Uzbeker och Kirgiser. Som resulterade i upplopp och etniska rensningar senast 2010. Annars förstås att få klättra granit i ett område med endast ett fåtal andra människor, enligt uppgift så finns inget etablerat basläger med andra klättrare i år. Så det kan bli jag, Anna och ett Hilleberg tält i tre veckor! Bara tanken att livet kommer att handla om att reda sig själv, laga mat och fixa kaffe mellan klätterturerna, jäklar vad fint!

Kul att höra,  lycka till!

//Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s