Så skulle vi utrusta jultomten för att jobba julafton

Tomten

Jultomten har ett av världens tuffaste jobb, ett jobb som inte bara är stressigt utan där han också drabbas av enorma påfrestningar i form av kyla, aktivitet och riskfyllda skorstenspassager. Addnature är butiken som älskar äventyr och ofta får utrusta äventyrare för allehanda strapatser. Så här skulle vi utrusta jultomten:

Tomten ska resa från nordpolen och besöka större delen av västvärlden under mindre än 24 timmar. Eftersom han färdas i öppen släde kräver det kläder som skyddar mot vind, väta och dessutom håller honom varm. Dessutom ska han efter långa passager i släden ta sig både ner och upp genom skorstenar. Det kräver kläder som går att ventilera och inte kyler om tomten börjar svettas. Slutligen kräver hans skorstenspassager en del säkerhetsutrustning, vi vill ju verkligen inte att tomten skadar sig under sitt viktiga uppdrag.

Vi rekommenderar tomten att klä sig efter flerlagersprincipen: Ett lager närmast kroppen som kan ta hand om fukt, ett eller flera värmande mellanlager och ett väderskyddande ytterlager. Närmast kroppen rekommenderar vi tomten ett underställ av merinoull. Merinoullen känns bekväm mot kroppen och eftersom ullen värmer även i fuktigt tillstånd, behöver han inte frysa om han skulle bli svettig av tuffa skorstensklättringar. Vi skulle föreslå ett underställ av nätbrynjetyp, eftersom det också ger mindre fuktig yta mot huden när han börjar svettas.

Som mellanlager föreslår vi en ullkofta och till det ett dunlager i form av dunjacka/duntröja som är lätt att ta av sig och packa ner i fickan om det blir för varmt. Den både värmer bra samtidigt som den är lätt och smidig att röra sig i. Ovanpå allt tycker vi att tomten ska ha ett skalplagg, med ett vind- och vattentätt membran. På fötterna har han lämpligen ett par ullstrumpor och ett par Sorelkängor som både klarar låga temperaturer och slask. Och på händerna ett par kraftiga handskar.

Tomtens säkerhetsutrustningen består lämpligen av ett semistatistikt rep, firningsdon och en sele för att kunna fira sig ner genom skorstenar och klättra upp igen. Avslutningsvis skulle vi rekommendera tomten att transportera klapparna i en dry bag, för att inte de ska bli förstörda av regnväder eller snöslask.

Ett viktigt tips till tomten är att även om han är klädd i högteknologiska funktionsmaterial som andas och håller vätan borta, får han inte glömma att öppna upp och ventilera om han skulle bli varm. Även om tomten förväntas vara lite rosig i ansiktet kommer han att bli betydligt kallare om han låter sig bli svettig. Det handlar ju bara om att kombinera rätt utrustning med rätt beteende. Och om inställningen att vägra frysa.

 

 

Annonser

En reaktion på ”Så skulle vi utrusta jultomten för att jobba julafton

  1. Men det är ju en myt att tomten bara har en dag på sig att dela ut julklappar till västvärldens barn.
    Till att börja med är det många barn som får sina julklappar redan på julafton och somliga har tålamod till juldagen, sedan finns det bra många tidszoner så även om man ska dela ut klappar från västryska julaftonsmorgonen till senförmiddagen på hawaii så finns det gott om tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s