Addnature på KebClassic 2013

Calle

Av tre anmälda grundare, återfanns två på mållinjen på lördagens etapp av KebClassic. Årets upplaga av den mytomspunna tävlingen i Kebnekaiseområdet, fick känna på ett väder av det något hårdare slaget.

Redan veckan innan började det komma föraningar om en blåsig helg. Då finns det en alldeles uppenbar fördel med att äga en av Sveriges största outdoorbutiker – alldeles utanför kontoret finns det ett lager med omkring 10 000 olika artiklar för outdoor och äventyr att utrusta sig med. Till Addnaturelaget plockades ut ett ordentligt klädkit med handskar, mössor, softshell, byxor och jackor från Outdoor Research. Prylar som borde klara vilket klimat som helst.

På onsdagskvällen körde laget, bestående av Klas, Mathias och Martin, till Nikkaloukta. Där stod en skoter som tog dem ytterligare en timme in i ett bergslandskap som var mäktigare än någon av dem föreställt sig. Efter en lugn torsdag med provtur och utrustningspillande, stod de dagen därpå, rustade med ryggsäckar från Ortovox, skidor från G3, pjäxor från La Sportiva, äventyrsklockor från Suunto och stavar från Gipron, startklara för första dagen av KebClassic 2013.

Martin och Mathias på startlinjen

Martin och Mathias på startlinjen

Trots att laget redan innan pratat om att inte låta sig dras med i starten, insåg de efter 200 höjdmeter att det gick alldeles för fort. Men då var det också dags att sätta skidorna på ryggsäcken och gå upp för den isiga branten ovanför den så kallade personalbacken. Där började blåsvädret. Med vindstyrkor på över 20 meter per sekund, blev det lite kärvt. Kontrollen på platån var ordentligt lurig att hitta. Och det skulle blivit ordentligt kärvt om inte Addnaturelaget hade prickat in kontrollen på direkten, förvisso på bekostnad av att de fick gå över en hel del sten. Ett antal placeringar togs hem och laget kunde avnjuta ett av tävlingens finaste åk ner mot Tarfala.

Vid Tarfalakontrollen informerades att banan var omlagd och att de skulle ge sig av mot den förra kontrollen en gång till. Andra gången vid kontrollen på Kebnetjåkkaplatån träffade de en ensam deltagare. Han hade kommit bort från sitt lag, frös kraftigt och fick hjälp av funktionärerna. Sen anslöt han till ett annat lag och kom till rätta. Men det är lätt att tänka på de otrevligheter som skulle kunnat hända om han gått bort sig helt och hållet i snömoset och inte hade hittat till kontollen. Förhoppningsvis har de lärt sig att alltid hålla ihop.

Klas i blåsten på Kebnetjåkka

Klas i blåsten på Kebnetjåkka

På transportsträckan genom Tarfaldalen fick Mathias känna på effekten av det hårda vädret. Sikten var minimal och utan att se var han var på väg, körde han utför ett 2 meters drop. Han landade olyckligt och slog sig i både knä och tumme. Trots det kunde han fortsätta i mål och laget gick in på 3:16 och landade på femte plats efter första dagen.

På morgonen efter var det lite för mycket saker som åkte runt i Mathias knä. Han bestämde sig för att inte riskera något och därför var det ett decimerat Addnaturelag som stod på startlinjen dag två. Vinden var lika stark och tävlingsledningen hade kortat av banan. På morgonen kortades banan ytterligare och firningsmomentet ströks helt.

Klas och Martin, de som var kvar dag två.

Klas och Martin, de som var kvar dag två.

Efter att ha rundat storsten, längst upp på personalbacken, och sen kåtan vid fjällstation, gick banan i riktning mot Tuolpagorni. Kontrollen låg vid Jökelbäcken och sen gick banan tillbaka till målet vid stationen. Precis nedanför Jökelbäcken stod Addnatures kamerateam. Det gjorde att Klas, fick för sig att ladda på lite extra … men på slippriga issluttningar och utan fungerande fångremmar, var jag nära att ha lyckats fånga KebClassic mest spektakulära vurpa – om jag bara hade fått till skärpan. Klas fick springa ner för sluttningen och samla ihop skidor. Efter att ha tappat någon minut gled han och Martin i mål på 1,12 för dag två och 4,26 totalt. En snopet kort tur.

Alla tre är redan nu revanschlystna. De vill komma upp på topparna och köra banan som det var tänkt. Och några av de viktigaste lärdomarna från sin premiär på KebClassic Alpine Race var:

– Träna massor med kondition

– Se till att forma till pjäxor så att de passar perfekt på fötterna

– Träna med utrustningen

 

Ett stort tack riktas till våra partners och den hjälp vi fått från er.

130416_kc_loggor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s