Kilimanjaro i rullstol – eftertankar kring ett världsrekord

Vi har haft 6 dagar på Kilimanjaro –fem dagar upp till toppen, 5 895 m ö h, och en dag ned. En fantastisk och tuff upplevelse!

DSCF8091

Planering och missar
Vår Kilimanjaro bestigning har i stort gått bra och enligt plan men visst fanns det speciella svårigheter och missöden. Det största problemet var förstås den höga höjden, svårt att förbereda sig för men viktigt att förstå och tackla. För oss påverkades vistelsen mycket på höjder över 4500 m ö h. Vi orkade dåligt och mådde inte bra, speciellt toppturen var tuff även för våra guider och ”porters” och det blev inte bättre av att vi hade för lite vatten med oss! Vi upplever att vi hade planerat bra och tänkt på det mesta, även på att oförutsedda saker alltid händer. Då är positiv och konstruktiv inställning extra viktig! Exempelvis så gick framhjulet på rullstolen sönder men vi hade rätt reservdelar med oss! Bärhandtagen i extra tung terräng fungerande inte som tänkt och istället fick starka nylonband som var med av en tillfällighet bli en väl fungerande lösning!

P1050232

Kamrater och samarbete
Vi känner stor tillfredsställelse över att ha lyckats omvandla vår dröm till verklighet, och framförallt att vi gjorde det tillsammans! I sexton år bar vi på idén, i ett år arbetade vi med förberedelserna och i ett halvår tränade vi och såg till att rullstolen skulle fungera väl! Vårt kamratskap gav idéen och viljan medans samarbetet med företagen och personerna gav oss förutsättningarna.

P1050236Pathfinder har skräddarsytt resan,  Addnature har hjälpt oss med de bästa kläderna och prylarna, Panthera vars rullstol utvecklades till en ”bergsget” och Team Olivia, som visat så stort intresse för att ge stöd till ett projekt som vill visa på möjligheterna i att spänna bågen och att försöka! Och inte minst guiderna som planerade och följde oss samt hittade lösningar och drev på. Detta med ovärderlig erfarenhet och kunskap men också med stor känsla! De ökade vårt förtroende dag för dag och höll i säkerheten minut för minut. De slet verkligen hårt för oss och kom oss så nära. Sist men inte minst vill vi tacka våra ”porters” som tillsammans med oss utvecklade bärtekniken. 

P1050250

Världsrekord – väldigt jobbigt och väldigt roligt! Vår bestigning visar sig, enligt Tanzaniska källor, vara ett världsrekord för rullstolsåkare! Detta förstärker förstås vår glädje och stolthet över vårt projekt. Lasse världs-rekordhållare, vilken bedrift! Våra dagar har varit otroligt ansträngande och otroligt roliga! Och de gemensamma förberedelserna och strävan mot målet har gett oss minnen för livet!

/ Lasse & Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s