Svantes spontana mikroäventyr ger spänning och ro i vardagen

Det är inte lätt att komma iväg på äventyr och det är definitivt inte lätt att komma bort från alla måsten. Till och med vanliga semestrar kan kännas kravfyllda då de i regel planeras långt i förväg och är fullproppade med förväntningar som helst ska överträffas. På det sättet är microäventyr perfekta: spontana äventyr redo att fyllas med vad man vill och det behövs inte en endaste dag dyrbar semester. Ska man vara krass så är det dessutom ganska enkelt att överträffa förväntningarna på en vanlig vardagskväll.

RyggaKonceptet är enkelt, möjligheterna enorma. Jag har hittat mitt favoritkoncept, som innehåller trailrunning, men jag misstänker att det blir variationer på det under vintern: på cykel, långfärdsskridskor eller längdskidor. Anyhow, till jobbet har jag med en välfylld ryggsäck och efter arbetsdagens slut tar jag mig kommunalt till en bra startpunkt för att springa in i ett naturområde. Jag springer 10-20 km med ryggsäcken och slår sedan läger. När tält, liggunderlag och sovsäck är i ordning tillagar jag en frystorkad middag på ett kompakt kök (Esbit Cookset 585 ml). Sen njuter jag av tystnaden och höstmörkret, somnar i regel som en stock. På morgonen tar jag det lugnt, packar ihop mina grejer, lagar frukost och dricker en kopp kaffe. Fortfarande lite skönt morgonmosig springer jag 10-20 km en annan väg än den jag kom för att sedan ta mig kommunalt till jobbet och en ny dag på Addnature, där jag Svante Holm jobbar.

Hittills har jag kommit iväg vid tre tillfällen kring Tyresta nationalpark och Tyresö.

Årsjön – morgonkaffe när det smakar som bäst i morgondimman 
Årsjön morgonFörsta gången sprang jag från Nyfors (Tyresö) till Årsjön där jag tältade vid vindskyddet vid sjöns södra ände. Löpningen är galet vacker på den delen av Sörmlandsleden och man får en inspirerande start med forsen och den efterföljande sjön. Efter en snäll inledning så hamnar man på desto mer teknisk trail och fötterna får trippa desto mer, höga knän är ett måste om man inte ska faceplanta. Slingriga stigar med mycket rötter och berghäll helt enkelt. Framme vid Årsjön sprang jag runt lite innan jag bestämde mig för platsen vid vindskyddet, kändes tryggast för första microäventyret och första natten ute med nytt tält (Terra Nova Laser Competition 2). Fick upp tältet i skenet av pannlampan och lagade middag, sen satt jag tyst med släckt pannlampa rätt länge och tittade på stjärnorna innan jag la mig. Sjöns djurliv gjorde sitt för att hålla låda men jag somnade snabbt. På morgonen åt jag frystorkad frukost och drack min första kopp snabbkaffe på 511 år, smakade sjukt gott, vilket jag enkom tillskriver omgivningen (och att det var Fairtrade och Krav-märkt). Kunde inte slita ögonen från dimman över sjön, men till slut var jag tvungen och sprang den relativt korta sträckan till Tyresta By och vidare till Svartbäcken för buss+tunnelbana till Addnature.

Stensjön – bäcksvart mörker kittlar komfortzonen
Dammen Micro 2Andra gången började jag vid Svartbäcken och sprang förbi Tyresta By, genom det gamla brandområdet till Nedre Dammen vid Stensjön. Löpningen genom brandområdet är teknisk och väldigt speciell, det är becksvart och man blir lätt desorienterad samt får känslan av att man sprungit i cirklar. Men jag gillar det, jag är lite harig och behöver utmana komfortzonen. Många djur väsnades i buskarna och bidrog till högre puls och ett tempo som gjorde att pannlampan inte riktigt hann med. Det högre tempot gjorde dock att jag sov ännu bättre och på morgonen var jag riktigt pigg. Sprang en lite längre väg med blandad terräng, allt från landsväg till stig, innan jag kom fram till Tyresta By och den välbekanta grusvägen till Svartbäcken. Buss+tunnelbana till Addnature.

Åvaviken – pannlampa med sikte på skogens ögon
Pannlampa ett måste. På lerig stig mellan Vissvass och Åvaviken.Tredje gången började jag från Nyfors igen men lämnade Sörmlandsleden rätt tidigt och fortsatte på lite breda grusvägar kors och tvärs innan jag tog mig fram till Åvaviken. Det har bara gått några veckor mellan microäventyren men skillnaderna i ljus märks tydligt, höstmörkret kräver pannlampa från första steget. Med ny pannlampa (Black Diamond Icon) känns det dock bara roligt och väldigt mycket tryggare. Jag såg väldigt mycket djur, mestadels rådjur, men även vildsvin (japp, dom gillar inte starkt ljus) och mycket fåglar. Framme vid Åvaviken slog jag upp tältet och hade precis tänt köket när hela skogsgläntan fylldes av höga djurskrik. Vände pannlampan mot de två paren djurögon som kom störtande i min riktning under fortsatt skrikande ljud. Till min förvåning och panik så brydde dessa djur inte sig det minsta om starkt sken från pannlampan eller mina försök att prata högt. När det bara vara några meter kvar började det bli riktigt jobbigt, jag är ingen slagskämpe direkt. Men då gjorde de två paren ögon en snabb gir och vek av in i skogen. Grävlingar bryr sig inte om starkt sken, ny lärdom. När pulsen lagt sig kom regnet tillbaka som följt mig nästan hela löpningen. Hade med mig regnjacka, men för att inte blöta ned förstärkningsbyxorna som jag skulle sova i så åt jag inne i tältet, vilket gav mig tillfälle att testa de fiffiga funktionen med rött sken i pannlampan för att inte paja mörkerseendet. På morgonen sprang jag sedan via böljande landsvägar till Handen för pendel+tunnelbana till Addnature.

Nästa gång ska sambon med. Det ska bli spännande att se om vi får plats på 90 cm bredd i tältet. Men först får det nog bli varmare sovsäckar om vi inte ska frysa rumporna av oss.

/Svante Holm på Addnature

Annonser

2 reaktioner på ”Svantes spontana mikroäventyr ger spänning och ro i vardagen

  1. Ping: Svante om passionen att springa långt, riktigt långt | Addnaturebloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s