Bohuslän – ett klättermecka för alla discipliner!

Där hänger jag, Maja Fresk-Wulf, något desperat och halvslarvigt jammandes i vad som beskrivits som en lätt, fin sprickled i grad 6- på Högberget i hjärtat av det pittoreska Bohuslän. Jag försöker slappna av i armarna för att vila en stund och passar på att titta utåt sidorna för att hitta ”riktiga” grepp att hålla i istället för bara sprickan. Lite uppmuntrat ropar jag till min säkringsman att ”här kan man ju göra fin faceklättring också, det finns en hel del grepp!” Stefan Wulf, min man, svarar med ett mumlande ”Ja, om man vill det så..” tydligt pekande på hur tokig jag är som inte uppskattar sprickklättringens rena konstform. För det är verkligen vad det är, en kreativ konstform som ändå innehåller stora aspekter av rätt och fel. Gör du fel är det i princip omöjligt att hålla sig kvar i sprickan, gör du rätt kan det bli en smått euforisk upplevelse. I alla fall om man som jag är rätt talanglös på just denna disciplin. I många år har jag envist försökt lära mig hur man jammar, fingerlåser och laybackar. Det är inte lätt om man har för vana att muskla sig upp för väggarna vilket jag ofta gör. Sprickklättring handlar istället om de finstilta rörelserna, detaljerna och positioneringen. Min första erfarenhet av denna klättring för snart 7 år sedan blev på Hallindens klassiska Rapé 6C då jag gick som andreman och med skräckblandad förtjusning kom upp till toppen för att njuta av utsikten från ungefär 55 meters höjd. Inte visste jag att Bohuslän kunde vara ännu vackrare än jag trott innan jag började med klättring! Plötsligt var det självklart.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

(Bilden ovan: Maja avnjuter havsnära bouldering vid Ulorna)

IMG_9289Jag har lärt mig att förstå att Bohuslän har något av världens bästa traditionellt säkrade sprickklättring. Berömda klättrare som Pete Whittaker, kanadensiske Peewee och britten Leo Houlding har alla varit här och åkt hem till synes imponerade då de uttalat sig varmt om klipporna. Stenkvaliteten är utmärkt och vacker, klippornas lägen ofta lättillgängliga och vilodagarna går att spendera på eller vid havet. Men, det är också en plats för de som liksom jag inte är hundraprocentigt bitna av denna genre. För här finns annat också; bouldering och sportklättring av en helt egen klass. Jag ser det som en av Bohusläns bäst bevarade hemlighet, de problem och leder som lite skamset får vara med på ett hörn i föraren och som de flesta besökande klättrare inte tänker på i första hand. Eftersom jag själv anser mig vara mer sportklättrare och bouldrare än tradklättrare så har mitt fokus senaste åren lagts på att hitta dessa pärlor och det finns fantastiska exempel. Boulderingen nedanför de mäktiga Häller-klipporna är inte mindre än femstjärnig. Karaktären på problemen kan beskrivas med några ord; teknisk, estetisk, svår och upprymmande. Några problem är rätt höga och kräver då mer mental kraft, andra är låga men innehåller så kluriga rörelser att man lätt kan spendera en hel dag med att lista ut dem. Det finns också sport- och mixleder på exempelvis Skälefjäll och Sjöhäller som bjuder till så spektakulär klättring att jag vet flera med mig som ser dessa leder som några av Sveriges finaste.

Det är också därför jag älskar att klättra i Bohuslän, för det är möjligt för alla att få ut något av sitt besök. Den som vill lära sig sprickklättring kan göra så på lätta klassiker eller på topprep. Den som söker komplex och estetisk bouldering kommer hitta utspridda pärlor, den som vill testa sin styrka, teknik och psyke får ge allt på sportleder som har långt mellan bultarna men som är värda sina namn i guld. Om du funderar på att besöka Bohuslän så är det bra att tänka på att det är en känslig miljö och att man bör kontakta lokala klättrare för information om boende, förare och klippaccess. Mitt bästa tips för boende och kurser är http://www.klattertorpet.se/ som ligger mitt bland några av de absolut finaste klipporna i hela området.

/Maja Fresk-Wulf, Butiksansvarig på Addnature citybutiken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s