Inköp åker till Kalifornien och träffar Marmot

Det är inte varje dag man får chansen att göra sin röst hörd hos produktutveckling hos våra leverantörer, och desto mer sällan när de representerar varumärken som kommer från andra sidan Atlanten. Därför är vi riktigt nöjda med att Marmot, ett av våra största märken, erbjöd sig att visa oss runt på deras nya huvudkontor i Rohnert Park, norr om San Francisco. Tillsammans med Granitbiten, som representerar Marmot i Sverige, åkte jag, Nico, och min kollega Petter från Addnature, till Kalifornien för att träffa människorna bakom varumärket.

m_201309_1Marmot startades 1974 och har länge varit en ledande aktör i outdoor branschen med ett brett utbud av tekniska kläder och utrustning. Idag är konkurrensen hårdare än för 40 år sedan men Marmot fortsätter att vara ett av de mest populära märkena för outdoor entusiaster runt om i världen.

Syftet med besöket i Kalifornien var för oss på Addnature att kunna framföra vad som är kärnan i det som vi jobbar med; våra rötter i äventyret, spetsprodukter, innovation, kvalitet, tekniska produkter, kundservice m.m – områden som är viktiga att de speglas i det vi både säljer och gör. För Marmot var det viktigt att få in synpunkter och erfarenheter från Addnature, som de ser har blivit en viktig aktör i Sverige, och nu även i Norden och Europa, när det gäller specialkompetenser och e-handel inom outdoor och äventyr. Med andra ord kan vi dra nytta av varandra och dela erfarenheter för att fortsätta utvecklas tillsammans och kunna erbjuda schysst service och de bästa produkterna till våra kunder. För oss som jobbar med inköp och älskar produkter för äventyr och modernt friluftsliv var det viktigt att kunna berätta hur vår marknad ser ut och vad vi och våra kunder har för behov i Norden. Det finns en hel del skillnader mellan marknaderna i USA och Europa men även Norden skiljer sig från södra Europa och det var värdefullt att få möjlighet att dela med sig av våra erfarenheter till ett så stort varumärke som Marmot.

m_201309_4Vi jobbar ett år framåt när vi gör våra inköp medans stora varumärken som Marmot jobbar 2-2,5 år framåt. Vi fick oss en snabb titt i vad som kommer till Fall/Winter 2014 samt inblick i hur Spring/Summer 2015 kan se ut. Kläder, sovsäckar, tält, väskor, ryggsäckar, handskar med mera – det som kommer ser riktigt bra ut! Bland annat har några produkter från Marmots tidiga år återskapats för att fira att Marmot fyller 40 år nästa år.

m_201309_3Vi avslutade vårt besök med att själva fylla ett sovsäckskal med dun. Sovsäckar, speciellt de med dunfyllning har varit flaggskeppsprodukter för Marmot under en längre tid. Än idag är de fortfarande ledande i den kategorin. För det första för att de tillverkar högkvalitativa produkter med höga tekniska egenskaper, vilket är det som slutkonsumenterna ser, men även på grund av hur företaget hanterar inköp av råmaterial, som dun med höga krav på var det kommer ifrån, och vilken kvalitet de godkänner. Allt kontrolleras noggrant av Marmot efter leverans och inga kompromisser görs. Detta är minst lika viktigt tycker vi trots att det inte är någonting som syns när man köper den färdiga produkten. Vi fick erfara att själva fyllningen är ett riktigt hantverksjobb långt från enkelt och snabbt.

Vi avslutade vårt givande besök hos Marmot med några riktigt schyssta klätterdagar i nationalparken Yosemite som Petter kommer berätta mer om här på bloggen inom kort.

/ Nico. Jag är inköpsansvarig på Addnature och har jobbat här sedan 2006. Jag gillar berg och åker gärna skidor och cyklar.  Är alltid på så fort jag kan vandra, klättra, paddla eller prova på något nytt.

Annonser

2 reaktioner på ”Inköp åker till Kalifornien och träffar Marmot

  1. Ping: Yosemite – ett stycke vacker klätterhistoria | Addnaturebloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s