Rustad för friluftsliv på häst i alla väder

image (5)Efter en dag i citybutiken på Addnature kör jag, Maja, ut mot den mest glesbodda delen av Värmdö och det blir successivt mörkare, färre gatlampor, färre hus som lyser upp omgivningen, bara snön som låter mig märka konturerna utanför. Det är som en tyst, mörk kappa som lägger sig runt bilen och till slut framträder stjärnorna över mig, lika mångfaldiga som tusenskönor på en somrig gräsmatta. Jag är på väg ut till stallet för att rida på någon av de olika hästar jag lånar ett flertal gånger varje vecka. Ridning har alltid för mig varit likställt med allt annat friluftsliv som jag utövar. Lika mycket frihetskänsla och utmaning bjuds här som när jag klättrar, paddlar eller springer i terrängen. Jag får utforska naturen tillsammans med dem och det är en sällsam upplevelse som är svårslagen. Vi har tillsammans ridit hundratals mil genom åren över stock och sten och klättrat upp för backar och trängt oss igenom snårig terräng; vi är oftast nöjda som rika troll både jag och häst när vi återvänder till stallet svettiga och genomarbetade. För ridning är definitivt också bra träning!

image (6)Likt klättring och paddling är ridning en prylsport och det finns ingen ände på hur mycket saker man kan utrusta sig med för att sätta guldkant på sitt utövande eller bara för att optimera upplevelsen. Men något som alltid förvånat mig är hur dåligt klädda de flesta ryttare är samt att de ofta använder billiga pannlampor med sämre kvalitet trots att deras behov av ljus vid mörkerridning är större än de flesta terränglöpares. Eftersom jag är en friluftsmänniska har jag såklart testat många produkter även när jag är ute och rider och tänkte rada upp några exempel som jag tycker förbättrar min upplevelse.

Mitt absoluta förstahandsval av pannlampa är Petzl NAO. Det är oftast så mörkt  där jag rider att jag knappt kan se en meter framför mig om inte månen lyser full! Den här pannlampan som jag laddar via USB i bilen på väg ut till stallet skär genom mörkret som en kniv i smör och jag får nästan känslan av dagsljus i den tydliga käglan framför mig när jag klampar genom leran i hagen för att hämta hästen. När jag väl sitter i sadeln och tar en tur så får jag en riktigt bra spridning av ljuset både på sidorna omkring mig och rakt fram känns det tryggt att följa vägen i högt tempo. Eftersom lampan har en reaktiv sensor så bländar den automatiskt av om det kommer ett hinder i vägen; som dimma eller grenverk, så att jag aldrig får en försämrad synförmåga medan jag använder lampan. I en situation som denna när jag inte heller är beroende av lampans vikt fungerar NAO väldigt bra, den är nästan som designad för ridning konstaterar jag nöjd.

Kylan.. Den otroliga kyla som vid ridning kan vara värre än fantasin kan ana är något jag bekämpar med underställ från Smartwool. Till mina kunder brukar jag förklara nyttan med merinoull genom att jämföra med det faktum att fåret går utomhus 365 dagar om året i alla väder; den behöver ett material som klarar allt. Värme, kyla, fukt, vind och smuts. Att klä mig i merinoull närmast kroppen, inklusive fötter, händer och huvud är den bästa lösningen även för ryttare; när man sitter länge i sadeln och egentligen strävar mot att sitta så still som möjligt är ullen oslagbar. Men även sommartid när värmen istället kan vara tryckande så bär jag gärna en tunn ulltröja som skapar ett perfekt mikroklimat, skyddar mot för mycket sol och gör ridningen behaglig.

Som mellanlager använder jag alltid en Houdini Power Houdi som sitter slimmat över understället och transporterar fukten ut från kroppen. Lagom varm och otroligt stretchig och slitstark. När vinden viner rätt i ansiktet (ja, hästen måste motioneras oavsett väder) så är Power Houdins höga hals med luva ljuvlig att borra ner snoken i! Mot vind, regn och smuts har jag ett skalplagg och här finns egentligen inga regler, det kan lika väl vara en skidjacka med foder insytt som ett rent gore-tex skal, så länge jag är skyddad mot elementen och får den slitstarka egenskaperna hos en skaljacka så är det funktionellt för ridning. Att spendera timmar i ett stall med djur som måste borstas och utrustas, saker skrapar och sliter mot kläderna och utsätts för en varierande grad smuts och olika ämnen så krävs ett plagg som tål mer än det mesta. Det finns verkligen få som verkligen behöver ett gore-tex plagg lika mycket som skogsryttare, återigen! Vi utsätter oss för allt det som jackorna från början designades för men har av någon anledning lite uteslutits ur klubben, något jag försöker ändra på genom att tipsa och informera mina ridkompisar om de kläder jag själv använder.

På fötterna en kall vinterdag är det självklara valet ett par fodrade vinterskor från Sorel. De är vattentäta, varma och slitstarka. För en ryttare som jag som sitter länge i sadeln och inte kan röra på fötterna så mycket under den tiden är dessa skor helt oumbärliga.

image (4)Vintern är min favorittid att spendera med hästarna. Det är kallt och vackert på en och samma gång. Hästarnas tjocka vinterpäls ryker av värme och täcks samtidigt av rimfrost efter en natt ute i hagen. Deras överlevnadsförmåga är otroligt inspirerande för mig som friluftsmänniska och jag blir alltid lika imponerad över den uthållighet de utrustats med. För egen del behöver jag lägga till en hel del; kläder, skor och elektronik. Men upplevelsen vi delar är fantastisk oavsett och helt klart är att dessa produkter gör stor skillnad för att jag ska kunna släppa tanken på väder och vind och bara må bra i umgänget med hästen!

/ Maja Fresk-Wulf, Butiksansvarig på Addnature citybutiken

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s