Mikkes tankar kring räddningsstrategi vid lavinincidenter

LavinbildI samband med Saferides kvällskurser inom lavinutbildning som jag, Mikke Eriksson, har kört tillsammans med Addnature har önskemål om handlingsplan vid lavinincidenter uppkommit. Här kommer därför en sammanfattning som kan vara värd att ta i aktning, och som passar bra att dela med sig av nu när skidsäsongen börjat.

När det går lavin och någon/några åker med så är det en god idé att göra följande:

1) Snabbt organisera gruppen för räddningsinsats, vilket innebär att någon tar huvudansvar / ledarskapet, dirigerar vad som ska göras, håller koll på stora bilden av situationen (hur ser situationen ut just nu, hur ser gruppens resurser ut, hur många saknas och vart sågs de sist, vad bör göras härnäst, vad har gjorts etc.), hjälper till att prioritera handlingar. Stressade grupper utan ledarskap tenderar att bli röriga och ineffektiva.

2) Se till att få en överblick över säkerheten. Är det säkert att ge sig in i lavinområdet? Kanske någon behöver ha koll på ev. övriga risker i området och kunna varna.

3) Slå om alla transivers till sökläge så att inte förvirring uppstår kring sändsignaler. I samband med sök så är det en god idé att slå av eller i alla fall lägga mobiler åt sidan som att dom inte stör sökarbetet och era transivers.

4) Om resurser finns se till att tillkalla räddningstjänst med en gång om situationen verkar allvarlig. Det skapar ett visst lugn att veta att hjälp är på väg. Se till att gruppen har nödvändiga telefonnummer med sig för att komma i kontakt med räddningstjänsten. Dessa kontaktuppgifter finns att få hos pistörerna, via liftstation (och liftsystemets webb), via guidebyrån etc.

5) Genomför grovsök (kryssa fram och tillbaka om du är själv, är ni fler så kan ni ev. täcka in hela lavinområdet genom att med mellanrum gå i lodlinjer). När du får signal så lita på att transivern gör sitt jobb, dvs undvik att göra egna kurskorrigeringar. Glöm inte bort att titta och lyssna samtidigt, det kan finnas en del tecken i lavinområdet som vittnar om vart personer finns begravda.

6) Genomför finsök (krysspejling nära snön) och sondera därefter. Kom ihåg att låta sonden sitta kvar i snön när du har träff (eller har signal om du har en digital sond).

7) Gräv. Gräv nerifrån och upp mot sonden, då är det lättast att få bort snön. Byt av varandra när någon blir trött.

De som inte behövs för finsök och grävande kan fortsätta söka efter eventuell fler begravda. Det är lätt att bli fast vid första/närmaste signal, men klockan går och det kan behövas avsättas resurser för fortsatt sökande.

9) När person är hittad se till att andningsvägar är fria. Skydda mot köld. I övrigt handlar de tom att göra vanlig första hjälpen.

Hälsningar / Mikke Eriksson

Min bakgrund, som har relevans för lavinfrågor, består i att jag livnärt mig som bergsguide sedan mitten av 90-talet och är internationellt verksam UIAGM-guide i Alperna sommar som vinter sedan slutet av 90-talet. Nu mer bor jag i italienska Aostadalen, strax ovanför Courmayeur. Under lågsäsong arbetar jag med ledarskap och gruppdynamik i företagsvärlden, samt dricker halvdant kaffe på Addnatures kontor och kör nu lavinutbildningar i samarbete med Addnature och Alpingaraget.

Mig, Mikke, följer ni på Bergsguidebyrån Guideme på Facebook.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s