Isklättring i Sälen i trolsk vintermiljö

Jag vaknar upp innan larmet går. Det doftar våfflor i hela huset. Det är alldeles tyst och jag tar på mig farmors tjocka ullsockor och reser mig ur sängen. Det knarrar om det gamla trägolvet och jag fryser till för att inte väcka mina tre rumskamrater. Det är frukosten jag doftar. Nu är det äntligen dags för isklättring!

1553444_10151842151915872_661611266_o

Det har sammankommit 20 glada klättrare och friluftsmänniskor för att prova på isklättring i Sälen. Olika erfarenheter och olika kunskaper. En helg med blandade nationaliteter och endast ett gemensamt mål – klättra mycket is!

Första stoppet, Hälla. En mindre och nybörjarvänlig isvägg bakom Sälen som det sällan är trängsel vid. Gänget är ivrigt att komma igång, de första börjar leda upp för isen för att sätta de första toppankarna. Det ligger snö på träden och himlen är klarblå. Det blåser lätta byar som får snön att falla i tjocka flingor från grantopparna.

Igår lämnade jag, Malin, min vardag på Addnatures kundtjänst, och idag är man i en trolsk vintermiljö med ett par glada klätter entusiaster, däribland min kollega Stugbald.

1500760_10152218049850775_709798630_o5 topprep är uppe och det är full rulle. André ska ge sig på isen för första gången. Det som alltid händer…händer! Två hugg och yxan släpper och han får den rakt i ögonbrynet. Blodet rinner i ansiktet. Blod droppar på isen och ger ett välkomnade intryck till nybörjarisen. Men inga sura miner för det. André är lika mycket solstråle för det.

1275564_10152218042405775_1057656459_oTrots blod, svett och tårar (pga is som flyger i ögonen) är alla mycket glada och entusiastiska. Isen är väldigt blöt på sina ställen men med extra handskar och varm choklad i termosen så är man på topp igen.

Det börjar skymma och gruppen ”ska bara” göra sin sista klättring. Innan jag vet ordet av det ser jag himlen skimra i de där vackra rosa-lila färgerna mot de vita grantopparna. Armarna dunkar, fukt under kläderna och trötta fingrar som försöker få upp de hårda knutarna…det är mig en riktigt lyckad dag!

På kvällen dukar vi upp långborden på Herrgården och lagar en gemensam middag med Chili och Kladdkaka. Mycket skratt och klappande på magen. Utmattade och proppmätta beger vi oss till den vedeldade badtunnan och bastun. Så mysigt! 15 utmattade klättrare försöker pressa sig ned i en balja för max 8 personer. Men för att få bada, är man tvungen att göra en snöängel, enligt värdparets huslagar. I perfekt skidpuder slänger vi oss glatt i snön –och skyndar snabbt tillbaka till det varma badet. Ett perfekt slut på en perfekt dag!

Jag kommer knappt ihåg hur jag kom i säng. Efter badet lade jag mig i sängen, slocknade på en gång och vaknade åter igen till doften av våfflor i huset. Vilket underbart sätt att vakna upp för dagen. Nygräddade våfflor och klätterutrustnigen utspridd i hallen. Yxor, stegjärn, storskor, rep, selar och kläder – klätterprylar – det är här man hör hemma!

Sista dagen beger vi oss till Brudslöjan i Älvdalen. En mycket trevlig is med mycket variation. Det finns väldigt lätta men lite längre fall liksom lite tuffare så det passar en grupp med varierad erfarenhet.

1498030_10152218034865775_1916038190_o

När vi lämnade bilarna hamnade några på efterkälken. Enligt de som visste vägen skulle vi hitta en traktorväg längre ned längs vägen men den traktorvägen var ”long gone”. Vi började gå längs älven, pulsade genom djup snö, över stenar och forsande vatten. 20 min senare hade vi nog bara rört oss en 50 m. Med ett bra sällskap klarar man allt och ingenting kan få ner stämningen när man går fel, blir hungrig eller blir trött. Så vi kände för en gruppbild mitt i älven.

1496046_10152218041540775_1680139428_o

Vi börjar närma oss Brudslöjan och vi hör ett skrik. Alla vänder sig mot ljudet som kommer från Brudslöjan. Vi diskuterar fram och tillbaka, men kommer fram till att det säkert var någon som bara ropat på sin kompis. Vi börjar skymta våra vänner och får snart höra att skriket inte alls var ett rop på sin vän, utan ett skrik på grund av chock och rädsla.

Tyvärr var isen väldigt tunn över vattenfallet. Vår vän fick verkligen testa på isens kvalité. Han stod på toppen av fallet med ankaret klart och övervägde om han skulle fira med prusika eller ej. Det är så ofta man slarvar, men han beslöt sig för att fira med prusik. Och tur var det för när han gått ut på isen och skulle börja fira, gav isen vika. Han gick igenom på toppen av fallet och föll bakom isen. Som tur var gick allting bra och vår vän fick låna kläder av oss och dricka lite varm choklad för att få upp värmen. Appropå att hålla sig varm så delar min kollega Stugbald några enkla tips på detta i slutet.

Hursomhelst fick vi oss alla en tankeställare efter händelsen. Det är ofta man tänker att man kan fuska med det ena eller det andra. Men när man minst anar det kan det hända och då är man glad att man inte fuskat! Men nu var det dags att klättra mer is. Vattnet dånar bakom isen och alla kämpar och stöttar varandra. Man kan nästan känna vattnets kraft bakom isen när man klättrar. Det är vatten i alla dess former som vi hela tiden försöker bemästra. Ena sekunden är det vatten och i den andra är det is. Härligt att få de kontrasterna rakt i ansiktet.

Det börjar åter skymma och det är dags att vända hem mot storstaden Stockholm. På vägen hem drömmer jag mig genast tillbaka till Sälen och börjar smida planer inför nästa klätteräventyr.

/ Malin på Addnature

Stugbalds tips att hålla sig varm och energin på topp:

Se till att äta och dricka ordentligt!
Börja med en stadig frukost på morgonen och ha med dig snacks under dagen, som tex, energi gel, nötter, choklad etc. .Vatten och termos med varm choklad eller sockrigt té behövs för värmens skull och energins skull och all vätska som du gör av med på en dag.

Håll dig torr!
En blöt kropp kan inte återhämta sin värme under kyla utan hjälp. Vet du att du svettas mycket så se till att klä av dig i tid. Vänta inte tills du är blöt med att klä av dig. En bra riktlinje är att innan du börjar klättra så ska det vara lite kallt, såpass att du känner att du måste börja röra dig. Ta även med ombyten utifall att du svettas igenom dina kläder eller om du blir blöt eller kall av andra oväntade anledningar som t.ex vi var med om i Sälen.

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder!
Se till att ha med en riktig monsterdunjacka, varma dunvantar och byxor. När du väl står där och ska säkra din partner, eller väntar på att topprepet ska bli ledigt vill du inte frysa. Byxorna behöver hellånga dragkedjor så att du slipper ta av dig stegjärn och annat när du vill ta på dig byxorna. Handvärmare är också bra att ha när graderna börjar krypa ner.

Vänta inte med att klä på dig extra kläder. Direkt när du stannar upp för att säkra så dra på dig de varma kläderna direkt. Det är lättare för kroppen att hålla värmen än att få tillbaka värmen om du blivit kall.

Håll dig i rörelse!
Det absolut bästa sättet att undvika kyla är att hålla dig i rörelse. Du kan tex göra upphopp eller jogga lite på plats. Att veva ordentligt med armarna i stora cirklar är ett jättebra sätt att få ut varmt blod till händerna.

Släpp på trycket!
Gå inte och håll dig hela dagen. Att gå på toa är jätteviktigt när det är kallt.Om du har mycket vätska i blåsan så kommer kroppen ödsla mycket energi på att hålla vätskan varm.

Sist men inte minst så gäller det att hålla humöret uppe. Det kommer bli kallt, och då gäller det att inte hänga läpp pga kylan. Alla i gruppen mår bättre av att hålla humöret på topp.

/ Stugge på Addnature

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s