Den främste alpinisten, Ueli Steck ”the swiss machine”, i stan!

L_ADDNATUREUELISTECK_1Han är känd för sin snabbhet. Ensam upp på Matterhorns nordvägg på bara 1 timma och 56 minuter, rekordsnabb bestigning av nordväggen på berget Eiger och soloklättring på den fruktade sydsidan av Annapurna i Himalaya (8091 möh) på rekordtiden 28 timmar – det är bara några av Ueli Stecks och alpinismens största bedrifter.

Nästa vecka gästar Ueli Steck Sverige för första gången. Han är här på kortvisit för att berätta om sina enastående prestationer och nya utmaningar liksom personliga tankar kring berg och bergsklättring för våra äventyrslystna kunder. I väntan på finbesöket ställde jag lite frågor till honom för att kort presentera en av världens främsta alpinister, även kallad ”The Swiss Machine.”

Smeknamnet ”The Swiss Machine” har han fått på grund av sitt fokus att snabbt, metodiskt och säkert, likt en maskin, ta sig upp för höga berg i Alperna, Himalaya och Nordamerika. Och, att han just kommer från Schweiz såklart! Där är 37-åringen med stort smajl och kastenjefärgat hår född. Hans favoritplats på jorden är hans egna hem i Schweiz – alla berg, klättringen och sjön runtikring – det är rena paradiset för honom.

Uelis passion är branta berg, höga berg, is och kyla. För honom är just denna kombination själva utmaningen. Han drivs av varje klättrings unika upplevelser och han berättar att han alltid utgår från sin egen personliga utmaning. Han pressar sina personliga gränser och testar sin kropps fulla potential med nyfikenheten på hur snabbt och lätt han kan ta sig upp för några av de svåraste bergsväggarna i världen. Just nu är han inne på kombinationen av paragliding och bergsklättring för att kunna klättra upp för flera toppar under samma dag. Medan jag själv surfar runt och letar schysst flyg till Frankrike säger Ueli att ”paragliding är det enklaste sättet att flyga”:

Inför varje klättring förbereder han sig minut för minut och tränar målinriktat inför varje ny stor utmaning som han sätter upp för sig själv. Han berättar att inför längre klättringar laddar han med carbo-loading så det blir stora mänger pasta. Och under ett år tränar han ca 1000 timmar vilket i runda slängar ger ca 3 träningstimmar per dag. När han inte klättrar så berättar han att det blir löpning och paragliding, så om han räknar in detta som träning eller fritid låter jag vara osagt.

Nyfiken ställde jag frågan vilket hans bästa äventyr är och han berättar att en enklare klättring tillsammans med sin fru är ett lika bra äventyr som en klättring likt bestigningen av Eiger North Face i Schweiz på 2 timmar och 47 minuter. Just bestigningen av Eiger är såklart mycket omtalad, men jag kan ändå inte låta bli att nämna den lite jag med.

Ueli besteg den norra sidan av Eiger för första gången som 18-åring och år 2007, 31 år gammal, satte han hastighetsrekordet på 3 timmar och 54 minuter. Men att vara snabbast i världen är inte det som driver Ueli, utan det är den personliga utmaningen där han går in med mottot att ”allt du kan tänka dig kan du genomföra”. Under ett år tränade han därför extra mycket teknik och uthållighet och 2008 klättrade han typ samma rutt en hel timma snabbare och satte därmed hastighetsrekordet på 2 h 47 minuter. Med den tiden är han den som snabbast vintertid och utan säkerhetslinor bestigit den norra sidan av Eiger. Hur galet är inte det egentligen? En annan klättrare vid namn Daniel Arnold klättrade 19 minuter snabbare 2011 men det var inte under vintersäsong och han körde med säkerhetslinor (vid Hinterstoisser Traverse) så jag har förstått att det rekordet inte riktigt räknas då. Om man vill förstå hur snabba och tuffa dessa bedrifter faktiskt är så bestegs Eiger North Face första gången 1938 och då tog det hela 3 dagar för en expedition att ta sig upp här och sedan dess har ett dryga 60-tal klättrare fått sätta livet till på denna vägg av berg och is. So, check it out:

Är man en av världens främsta alpinister så har man väl en favorit outdoorpryl eller typ pryl som man bara måste ha med sig på sina klättringar, i ryggsäcken osv tänkte jag. Men icke sa nicke. Någon favvo-pryl, likt ett barn har en maskot eller älsklingsgossedjur, säger han att han inte har. Så här i efterhand känner jag att frågan nog var rätt korkat ställd eftersom bestigningarna och turerna han gör är så pass unika i sitt slag med prylar specifikt anpassade och testade för just hans personliga utmaningar så det är liksom inte läge med  en favvo-pryl som man tar med sig jämt. Och det blev ännu tydligare för mig i videosnutten där Ueli, för ovanlighetens skull, släpper in en reporter i hans högst personliga garderob, en garderob som inte liknar min egna precis. Men nog kan man väl i alla fall se att den specialdesignade PETZL isyxan är lite som ett kramdjur för den schweiziska alpinisten? Spana bara in hans smile när han säger ”It’s super nice”:

Det finns såklart massvis mer att berätta om Ueli men det gör han så himla mycket bättre själv när Addnature med leverantörer bjuder in er, våra kunder, den 25 februari på Hotel Rival i Stockholm. Så vill ni hänga med oss, träffa Ueli Steck och få lite inspiration kring äventyr  och klättring är ni varmt välkomna denna kväll!

/ Carina Ginstmark på marknad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s