Svante om passionen att springa långt, riktigt långt

DSC_0322

Sol, fågelkvitter och massvis med härliga dofter ute. Det är vår! Och kroppen fullständigt skriker efter vårlöpning!

I höstas gästbloggade jag, Svante Holm, för Nordic Outdoor. Jag skrev om att springa långt, gärna så där långt så man måste byta kartblad ett par gånger, eller iaf scrolla rejält på touchskärmen. Nu gillar jag ju även andra sätt att ta mig ut i naturen på ett så okomplicerat sätt som möjligt – gärna lågintensivt och under lång tid – som tex att vandra, trailrunning, semestra på cykel, åka långfärdsskridskor eller längdskidor och inte minst mikroäventyr som blivit en ny favorit för mig.

Tipsen jag skrev om i höstas är högaktuella även nu på våren så jag tänker, varför inte dela med mig av dem här på Addnaturebloggen. Så nu får ni höra om varför jag gillar att springa så förbenat långt, vad det gör med ens kropp och själ, samt praktiska saker som vad tusan man äter och hur man slipper skavsår (nåja, nästan iaf).

Föga förvånande är Addnature helt rätt ställe för mig att jobba på, här finns precis allt jag behöver, och kanske viktigast, allt det som jag vill hjälpa andra kunder att hitta rätt till. Jag är butikschef på City-butiken (Birger Jarlsgatan, Stockholm), så den som vill ställa fler frågor eller prata bästa pannlampan för långpass eller höra varför nya Ultimate Direction-västen är så himla bra, well, ni vet var jag finns.

Varför springa långt och hur gör man?

Utsikt efter ca 80 km av Swedish Alpine UltraVad man menar med att springa långt skiljer sig givetvis från person till person. I mitt fall handlar det om att springa längre än marathon, så kallade ultramarathon. Fast egentligen är det inte hur långt jag springer som spelar roll, snarare hur länge. Jag älskar att vara ute en hel dag, att få en paus där jag inte tänker på så mycket annat än var jag ska sätta min fötter, var ledmarkeringarna är och om det inte är dags att ta en fika snart. Det är nyckeln för mig, pausen. Pausen behövs inte för att jag har ett hemskt liv som jag vill få en massa tid ifrån, utan snarare för att jag har ett fantastiskt liv som jag njuter så mycket mer av om jag även får tid att bara vara. För att låna en jämförelse så är det som med musik, det är inte noterna i sig själv som gör musiken, det är utrymmet mellan noterna. Löpningen är mitt utrymme mellan allt annat jag gör.

Jag önskar att jag kunde leverera en plan för hur man springer långt, men en sådan plan skulle bli så väldigt anpassad för att springa långt på mitt sätt. Många löpartidningar och onlineforum har riktigt bra träningsprogram för att bli en bra ultralöpare, oavsett om man vill springa ett specifikt lopp, bli snabbare eller något annat. Så egentligen är svaren väldigt tillgängliga och ganska okomplicerade. Problemet för de flesta är inte att hitta lösningen på hur man ska springa, utan att faktiskt hålla sig till lösningen, som i regel är rätt tidskrävande.

Vill man springa långt på mitt sätt, dvs utan tanke om att bli snabb eller tävla och där eventuellt deltagande i tävlingar mest är ett sätt att få tillgång till praktisk logistik (det är väldigt trevligt med vätskestationer om man är van vid att springa med massa liter vätska i packningen) då ser svaret ut så här:

För att kunna springa långt måste man springa långt.

Det är ganska exakt så jag gör, jag springer långt. På lediga dagar packar jag ryggsäcken och tar mig till ett naturområde som t ex Tyresta Nationalpark. Där springer jag relativt planlöst i 4-5 timmar med generösa pauser för att kunna njuta av naturen och hålla kroppen relativt balanserad vad gäller energi och vätska. Vanliga arbetsdagar kanske jag springer till och från jobbet, vilket iofs är på tråkig asfalt, men det är 17 km och ger lite mängd i benen. Jag har även ett fint naturområde i närheten av där jag bor, där är det lätt att få en paus med teknisk trail och utsiktsplatser som ibland får mig att undra varför jag åker till andra sidan stan för att springa i Tyresta.

Jag återkommer med vad jag äter på längre turer/lopp och vad jag har på fötterna. Lämnar er för den här stunden med tre klassiska regler för ultralöpare som springer i skogen:

1. Börja långsamt, väldigt långsamt. Den svåraste regeln som jag ibland känner mig ensam om att hålla. Jag vet ingen som gått ut för hårt och klarat sig, jag vet ingen som gått ut för långsamt som inte senare kunnat ta igen det.

2. Gå i backarna. Om vi struntar i eliten och kollar på oss vanliga dödliga så finns det ett väldigt lätt sätt att se vilka som springer sitt första ultra, dom springer i uppförsbackarna. Folk blir i bland nästan upprörda, men varför springer du inte i uppförsbacken, du orkar ju springa 246 km?! Svaret är ganska enkelt. Jag orkar springa 246 km för att jag går i uppförsbackarna.

3. Om du inte vet om du behöver ta ett eller två steg. Ta tre.

Vad äter man på långa löpningar, och vad tusan har man på fötterna?

Bara om jag sprungit långtJag har ätit det mesta på långa löpningar. Egentligen kan man äta vad som helst, det går i regel så långsamt att man kan peta i sig det mesta utan oro för t ex håll. Vid flera tillfällen har jag stannat på pizzerior för att äta och sedan sprungit vidare. Under årets Sörmland Ultra Marathon blev mjölkchoklad med saltgurka en favorit som jag aldrig kommer återvända till utan löparskor på fötterna. Historierna kring vad andra har petat i sig upphör aldrig att förvåna, en personlig favorit är han som tog med sig olivolja som huvudsaklig energikälla för ett lopp på över 10 mil.

Jag fokuserar på att ersätta det som jag gör av med i så flytande form som möjligt. Att ersätta all energi är dock nästan omöjligt, jag brukar sikta på att ersätta ungefär hälften. Det blir en hel del pill att räkna ut energimängden, men gör man det är man mer motiverad att sedan hälla i sig allt, eftersom man vet att man har ett faktiskt behov av det.

Den bästa kalkylen gjorde jag inför Swedish Alpine Ultra (ca 105 km utmed Kungsleden). Jag räknade ut energivärdet för sportdrycken, gels och min personliga favorit: dubbla salta kex med kokosolja mellan. Utanför beräkningen lämnade jag tunnbrödrullar med pålägg som var lite mer som en bonus. Sen var det bara att sätta lite regler; ett dubbelkex, en gel, en flaska sportdryck och två salttabletter per timme. När jag kom i mål hade jag otroligt nog bara något kex och lite sportdryck kvar, resten hade jag hållt till punkt och pricka. Aldrig har jag kommit i mål efter ett ultralopp och känt mig så fräsch.

Den andra anledningen att jag kom fram så fräsch den gången tillskriver jag två nya favoriter, tåstrumpa med löparstrumpa ovanpå och lagom med mönster på skon. Att man ska ha dubbla strumpor i vandringskängor vet alla, men att ha de i löparskor hade jag inte testat innan. Vis av hur ens fötter kan må efter ett ultra så tänkte jag att det var värt ett försök, och så himla bra det blev. Mina tår såg orörda ut. Min sambo som är mer van att börja gråta när hon ser min söndertrasade tår ifrågasatte nu om jag ens sprungit loppet.

Och nästa viktiga detalj. Välj mönster på skon efter faktiskt underlag. När jag säljer skor på Addnature så är det många som vill ha väldigt mycket mönster så fort de lämnar asfalten, men sanningen är att de flesta stigar och leder är så upptrampade att en lätt mönstring är allt vad som krävs. Springer man med för mycket/högt mönster är skon mer lämpad för att springa off trail och det blir väldigt obehagligt på de mer upptrampade sträckorna då man i princip står och gungar på de höga dubbarna, för att inte tala om transportsträckorna som oftast sker på asfalt eller grus. Skor som t ex Pearl Izumi Trail N1, Salomon Sense Ultra och Scott Kinvara är perfekta för stiglöpning på längre distanser.

Dämpning eller inte dämpning, den diskussion får vi ta i butiken.

Vilken pannlampa ska man välja för trailrunning i mörker?

Får ofta frågor om på pannlampor och min bästa kompis är Black Diamond Icon Polar med 200 lumen och galet bra batteritid. Många av de ”tuffaste” pannlamporna för trailrunning i mörker har dessvärre annars lite för kort batteritid, tänker då främst på Petzl Nao som är mångas favorit och som jag tycker räcker perfekt för träningspass. Men för längre ultralopp behövs ett extra batteripack för att vara safe. Personligen tycker jag att många väljer onödigt starka lampor, 200 lumen räcker i min värld alldeles utmärkt även för teknisk trail. Många gör nog missen att blanda ihop lampor för orientering respektive trailrunning, där orientering kräver långt mer och bredare ljus. Bra också med ett batteripack som man kan sätta på kroppen (har man det på huvudet när det är kallt minskar batteritiden drastiskt). Jag tycker det även är en poäng om man kan använda ”vanliga” batterier, då batteripack är väldigt svåra att ladda ute i skogen, medan det är lätt att ta med några extra AA-batterier.

Det roligaste just nu är mikroäventyr!

Microäventyr vid Åvaviken

Mikroäventyr, små vardagsäventyr som inte tar mer tid i anspråk än att vara hemma och kolla tv är en favorit för tillfället och vardagsäventyren är något jag bloggat om här tidigare. För mig har det också snabbt blivit det bästa sättet att komma ut på långpass. Istället för att åka hem efter jobbet så tar jag mig kommunalt ut till ett naturområde och börjar springa. På ryggen har jag lite tyngre packning än vanligt; tält, liggunderlag, sovsäck, käk+kök, lite varma kläder. Med pannlampan på fullt blås så springer jag till skogs, slår läger, käkar middag under bar himmel, sover, äter frukost och dricker lite kaffe, springer till jobbet igen.

Visst, ibland sover jag i ärlighetens namn som en kratta, ibland helt fantastiskt, men oavsett känns det som jag varit på semester i evigheter varje gång jag kommer tillbaka till jobbet på Addnature. Funkar dessutom utmärkt att ta med såväl sambo som bonusbarn i tonåren.

Det var all for now!

Run free / Svante

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s