Alpinkurs med Svenska Klätterförbundet – alpinklättrare föds!

Gabriella_Edebo-7689
Ett glatt gäng på toppen av Södra Klippberget! Foto: Gabriella Edebo

Söktrycket var stort och kursen blev fullbokad på bara ett par timmar. Sista veckan i augusti fick 16 tjejer fick chansen att gå en subventionerad Alpinkurs i Tarfala och Kebnekaisemassivet med Sveriges första kvinnliga bergsguide, Sara Widell.
Jag var en av de lyckliga som fick en plats på den fem dagar långa kursen och redan under presentationsrundan märktes att det fanns bra förutsättningar för roliga dagar med stort erfarenhetsutbyte. Från några månaders klättererfarenhet till femton års erfarenhet av sportklättring, några som gjort expeditioner på höga berg, någon som gått mycket på glaciär till den som aldrig klättrat ute – förkunskaperna skilde sig åt rejält men vi märkte snabbt att detta också var en stor tillgång i gruppen då vi kompletterade varandras kunskapsluckor väl.

Gabriella_Edebo-7582
Foto: Gabriella Edebo

Under kursen fick vi träna diverse olika färdigheter som är bra att ha vid alpina äventyr. Allt från stegjärns- och isyxeteknik, navigering i fjäll- och glaciärmiljö och glaciärräddning till vad du bör tänka på vid en egen turplanering gällande exempelvis vägval, tidsåtgång och riskanalys.
Kamraträddning ur glaciärspricka när man går i replag om två personer fick vi öva både på säker, platt mark och i skarpt läge i en öppen spricka på Isfallsglaciären. Vi hade även besök från Magdalena Martinsson som gör programmet Fjällradio! för Sveriges Radio och även hon fick (efter en del övertalning och mutor) testa på att hänga och dingla i sprickan. I oktober sänds programmet hon gjorde med oss och till dess kan ni lyssna på gamla avsnitt här.

En av de regnigaste dagarna i Tarfala var vi inne i stugans kök på förmiddagen och övade prusik-klättring och knopar på ett rep vi fäst i taket – riktigt roligt faktiskt! På eftermiddagen gick vi ut och tränade self-arrest med isyxa på ett snöfält på en av bergssidorna i dalen. Slänga sig nedför en en isig backe på rygg med huvudet först? Absolut! Vi fick även träna på att stoppa ett fallande replag.
Efter en rolig men väldigt blöt och kall träningsstund var det skönt att komma in i Tarfalastugan igen och döm om vår förvåning när det stod nygräddade kanelbullar och en kanna varm choklad på bordet till hela klättergänget! Det var en viss Grandma som hade vandrat upp från bageriet på Kebnekaise fjällstation enkom för att bjuda oss på bullar och berätta om sitt nystartade projekt där hon samarbetar med en organisation som heter Tuki Nepal för att hjälpa till på det sätt som hon kan. Läs hennes upprop och baka bullar för Nepal du med på kanelbullens dag – eller annan dag!
Extra passande var det att en av kursdeltagarna faktiskt bor i Katmandu i Nepal och själv är engagerad i flera välgörenhetsprojekt där. Hanna som var hemma i Sverige ett par månader bara gav mig verkligen en större förståelse för vad som hänt efter jordbävningarna. Själv passade hon på att dra igång en insamling av klätterskor att ta med sig tillbaka medan hon var hemma och fick riktigt bra respons. Håll utkik på Hannas nystartade Instagram-konto där hon kommer uppdatera om det outdoor-community för nepalesiska kvinnor som hon drar igång nu. Otroligt inspirerande!
Efter fem dagars intensiv kurs hade vi inte bara fått massor av ny kunskap och erfarenhet utan också nya potentiella expeditionsvänner. Under kursen hann det pratas om klätterresor till såväl Lofoten som Himalaya och sedan jag kom hem till Stockholm igen har jag redan hunnit träffa flera av kursarna både på klättergym, närmsta klippa och på filmfestival för bergstokiga.

Gabriella_Edebo-7568
Foto: Gabriella Edbo

Sara Widell, bergsguide och kursens ledare, avslutade dagarna med förmaningen att vi nu inte bara skulle gå en massa kurser utan verkligen ge oss ut och klättra på riktigt. Stort tack för inspirationen Sara, Svenska klätterförbundet och alla nya klättervänner!


”Hellre äta snickers i en glaciärspricka tillsammans…”
eller hur var ordspråket?

/Amanda
@trailsofpassage

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s