Mattias Fredriksson

Portrait of Mattias Fredriksson in Åre, Jämtland, Sweden.1. Hur ser ett miniporträtt av dig ut?

Jag heter Mattias Fredriksson och jobbar som fotograf och journalist med bas i Åre. Här har jag bott sedan 1997, men ursprungligen är jag smålänning. Lärde mig åka skidor strax efter jag började gå, sensationen kom då jag gled på träskidor i backen ner mot sjön hemma i Sandsbro, utanför Växjö. Vår granne var skidlärare, jag hakade på han, blev riktigt taggad och det här var under Stenmarks storhetstid då Sverige blev lamslaget då det var alpin skidåkning på teve. Det inspirerade och formade mitt liv. Annars hade man väl blivit fotbollsnörd hela livet kanske. Tack och väl så blev den där första sensationen att glida på snö något jag kunde omvandla till ett yrke, med kameran och pennan i högsta hugg. Nu har jag varit fotograf och journalist i 20 år, åker skidor drygt 100 dagar varje vinter, lika många cykeldagar blir det också och jag får se världen samtidigt. Jag känner mig priviligierad. Jag älskar det här livet och känner mig fortfarande otroligt inspirerad av att fotografera och skriva om skidåkning, cykling & friluftsliv i största allmänhet.

2. Vad fick dig att börja med skidor och vad är det som gör att du brinner för detta?

Ja, alltså det var väl Stenmarks förtjänst som sagt. Och min granne Staffan. Tack! Det är fortfarande så otroligt roligt att jag skulle inte kunna tänka mig ett liv som inte kretsade kring skidåkning. Det ger mig så mycket på alla möjliga plan; vänskap, glädje, träning, arbete, upplevelser, lärdomar om kulturer och möten med nya människor över hela världen.

3. Vad är ditt bästa äventyr?

En båttur för att gå på skidturer i Norge. Jag har haft förmånen att göra det ganska ofta de senaste åren och det är en fantastisk upplevelse. Det är alltid härligt att gå på tur, men det är något speciellt att bo på båt, förflytta sig till olika fjordar och hitta smarta ställen att komma in till land för att gå upp i bergen. Gemenskapen på båten blir väldigt intim och man lär känna varandra ännu bättre. Det är trångt men mysigt. Kan verkligen rekommenderas!

4. Vad har du alltid med dig när du åker skidor?

Förutom själva skidutrustningen har jag alltid med mig ett par stighudar från G3. Sedan några år tillbaka använder jag nästan alltid lätta low tech bindningar och är på så vis alltid redo att knata iväg för egen maskin. Det ger en väldig frihetskänsla, även när man är i närheten av liftar. Lämnar heller sällan hemmet utan en energibar från Paleo Nordic.

5. Vad är din favorit-outdoor pryl?

På vintern är det min termos, en smidig modell från märket Thermos. Man dricker direkt ur toppen genom en smart öppning. Den är rymmer bara 500 ml men är lätt och perfekt för skidturer eller på en roadtrip. På sommaren är det min lätta, lilla cykelpump från Lezyne som alltid ligger i ryggan.

6. Vilken spännande utmaning har du på G?

Jag ska åka ned till La Grave redan i mitten av november och gå en kurs med Per Ås som guide. Det blir fokus på säkerhet, klättring och första hjälpen. Jag vill lära mig mer om de här bitarna. Vidare kommer jag spendera stora delar av inledningen på vintern i British Columbia interior. Min flickväns föräldrar bor i Nelson så vi kommer ha vår bas där. Så det blir massor med puderåkning i Whitewater med omnejd då, jättekul!

7. Favoritplatsen på jorden, vilken är det?

Jag gillar verkligen provinsen British Columbia i Kanada. Det finns så många härliga ställen där och naturen är så varierad. Grym skidåkning av alla slag på vintern, magisk cykling på sommaren. Skönt folk, härlig lunk och bra mat. Jag har varit där drygt 30 gånger och åker dit flera gånger om året, både vinter- som sommar.

8. Hur lyder ditt motto?

Genom mitt jobb som fotograf och journalist hoppas jag kunna inspirera andra att sticka ut och göra roliga grejer i naturen. Om jag kan peppa folk att åka lagg, cykla, vandra, springa, paddla eller vad det nu handlar om genom mina bilder och reportage känner jag en otrolig tillfredställelse, då har jag lyckats.

9. Addnature, vilka är vi för dig?

En fantastisk outdoor butik med ett sortiment som du inte kan hitta någon annanstans inom landets gränser. Ni har ju verkligen allt man kan tänkas behöva, från de stora etablerade märkena till de lite mer okända.

10. Var hittar vi dig i sociala medier?

Instagram: @mattiasfredrikssonphotography

Facebook: facebook.com/mattiasfredrikssonphotography

Twitter: @MF_Photography_

11. Övriga sponsorer:

Nikon

F-Stop

Forsake

Dissent Lab

Salomon

Black Diamond Equipment

Hestra Handsken

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s